Volop belangstelling voor Landgoed Huis Sevenaer

Honderden mensen kwamen naar de kasteelboerderij.

De Gelderlander 14-10-2019 (door Hans Teunissen)

,,Het is geweldig. Dit is wat we voor ogen hadden”, zei Anja van Norel. De directeur van Landgoed Huis Sevenaer glunderde. Mede dankzij het mooie weer was de belangstelling gisteren enorm voor de open dag van de biologische moestuin en enkele historische panden van het landgoed.

Honderden bezoekers trokken belangstellend door de biologische moestuin Deelhoven en namen een kijkje in het restaurant Eet-Lokaal in het voormalige polderhuis, de B&B Huis Sevenaer in de oude pastorie en Lot Lifestyle in de vroegere timmermanswerkplaats.

Met de open dag wil Van Norel het verhaal en de visie uitdragen van Landgoed Huis Sevenaer en zijn markante eigenaar jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer. Het landgoed in het centrum van Zevenaar is de laatste kasteelboerderij van Nederland. De boerderij was vroeger gesloten voor het publiek, waardoor veel mensen de kans grepen om eens een kijkje binnen de muren te nemen. Er waren activiteiten voor jong en oud.

De jonker van Huis Sevenaer was zijn tijd ver vooruit

De open dag van Landgoed Huis Sevenaer was een succes. Honderden mensen kwamen naar de kasteelboerderij.

Volgens Anja van Norel, directeur van Landgoed Huis Sevenaer was de jonker zijn tijd ver vooruit. ,,Hij was hartstochtelijk voorstander van biologisch boeren. Tegen de gangbare opvattingen in wilde hij samenwerken met de natuur, en niet bestrijden.” Het is een van de aspecten die het landgoed zo bijzonder maken. ,,Wij willen het landgoed, de laatste kasteelboerderij in Nederland, in stand houden. Het heeft een unieke historie met de ligging in het centrum van Zevenaar.”

Daar is bezoeker Harry Reymer het roerend mee eens. Hoewel de boerderij vroeger gesloten was voor publiek, kwam hij er weleens als jochie. ,,Ik heb hier gespeeld, als we pauze hadden op de Mariaschool.” Dat was uitzonderlijk en komt doordat zijn vader de jonker goed kende.

De muur rond het kasteel en de moestuin hield ongenode gasten tegen. Dat kan Ria Waarnink zich goed herinneren. Zij is geboren in Zevenaar en woont nu in Angerlo. ,,Als kind keken wij tegen die muur aan. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest wat daar achter gebeurde. Het is een mooie plek, met een interessante historie, mooi dat ze dit open stellen.”

Ondertussen wordt in een van de broeikassen hard gewerkt. Ruim twintig kinderen maken samen met vrijwilligers hun eigen bijenhotel. Siem (7) en zijn zusje Babs (5) van Lier uit Zevenaar zagen en timmeren er op los. ,,Met papa heb ik al veel gebouwd”, zegt Siem. Zijn bijenhotel krijgt thuis een mooie plek.

Gerelateerde berichten

Huis Sevenaer winter

LandGoed Info – nov ’23

Er staat weer veel te gebeuren op het landgoed dit jaar. Met deze LandGoed Info houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Tuinderij Landgoed Huis Sevenaer

LandGoed Info – aug ’23

Er staat weer veel te gebeuren op het landgoed dit jaar. Met deze LandGoed Info houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Mc cormick W9

De zware trekker van de jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer

In 1947 werd de Jonkheer van Nispen eigenaar van huis Sevenaer en was daarom die tijd ook op zoek naar een trekker waarmee hij zijn landerijen kon bewerken. Hij reisde af naar Den Haag naar het rijksbureau voor metalen waar trekkers te koop zouden zijn.