Zoek
Sluit dit zoekvak.

Restauratie Hooge Huis Sevenaer opent deuren volgende generatie bezoekers

Huis Sevenaer is een unieke en inspirerende plek, die het verdient om te worden behouden.

Provincie Gelderland 21-02-2022

Landgoed Huis Sevenaer in Gemeente Zevenaar wil haar historische gebouwen en de bijzondere inrichting van haar landgoed en landbouwgrond meer openstellen voor publiek. Daarom wordt het hoofdgebouw, het Hooge Huis, gerestaureerd. Het Rijk en provincie Gelderland ondersteunen dit project met €3,5 miljoen.

Laatst functionerende kasteelboerderij

Landgoed Huis Sevenaer was de afgelopen decennia, net als nu, niet vrij toegankelijk. Daardoor is het landgoed en zijn natuurwaarden er nog, maar hoewel veel bewoners van Zevenaar wel van het bestaan weten, kennen ze het verhaal van het landgoed nauwelijks. “Dat is jammer, hier willen we verandering in brengen”, aldus Anja van Norel, directeur van Landgoed Huis Sevenaer. Zowel Kunstwerk! als Landgoed Huis Sevenaer nemen graag de rol op zich van sociale verbinder. “Er is nadrukkelijk gekozen om met dit project de samenwerking met Kunstwerk! Liemers Museum aan te gaan, om zo een inhoudelijk breder beeld voor het publiek te kunnen schetsen.”

Restauratie

In 2022 vinden betrokken overheden dat Huis Sevenaer een unieke en inspirerende plek is, die het verdient om te worden behouden. Na de restauratie wordt het Hooge Huis een ecologisch ontmoetings- en kenniscentrum en krijgt het een combinatie van functies. De kelders worden geschikt gemaakt voor ontmoeting en ontvangsten. De bel-etage – de eerste verdieping of hoofdetage bij voorname huizen – krijgt een museale functie en een beheerdersappartement. De andere verdieping en de zolders worden ingericht met gastenverblijven. Het gebouw wordt met duurzaam materialen opgeknapt, zodat het jarenlang blijft functioneren.

Erfgoed en recreatie

Cultuur en Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth: “Landgoed Sevenaer zal na de restauratie meer kunnen betekenen voor haar bezoekers. Recreanten krijgen nu de mogelijkheid om er langer te verblijven. En dus is er ook meer tijd om te genieten van Zevenaar en de Gelderse omgeving. Erfgoed en recreatiemogelijkheden die nog beter tot hun recht komen, een win-win situatie dus wat mij betreft.” Hans Winters, wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Zevenaar: “De historische kasteelboerderij heeft een belangrijke waarde voor Zevenaar. Daarom denken en werken wij mee bij (het proces van) vergunningaanvragen voor het hoofdgebouw. Zo hebben we onder andere bij de aanvraag rond het creëren van parkeergelegenheid een positieve grondhouding aangenomen. Ook zijn we met het landgoed in gesprek en denken we mee bij nieuwe ontwikkelingen. Samen met hen willen we kijken op welke wijze we een bijdrage kunnen leveren om het landgoed toekomstbestendig te maken.”

Groot restauratieproject

Het Hooge Huis op Landgoed Huis Sevenaer is 1 van de 27 grote rijksmonumentale restauratieprojecten, die door het Ministerie van OCW financieel wordt ondersteund. Het landgoed ontving van het Rijk ruim €2,5 miljoen subsidie voor het restaureren van het Hooge Huis, het verduurzamen en verbeteren van de toegankelijkheid. Provincie Gelderland draagt €1 miljoen bij aan deze restauratie. Gemeente Zevenaar denkt en werkt waar mogelijk mee bij alle geplande verbeteringen.

Gerelateerde berichten

Huis Sevenaer winter

LandGoed Info – nov ’23

Er staat weer veel te gebeuren op het landgoed dit jaar. Met deze LandGoed Info houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Tuinderij Landgoed Huis Sevenaer

LandGoed Info – aug ’23

Er staat weer veel te gebeuren op het landgoed dit jaar. Met deze LandGoed Info houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Mc cormick W9

De zware trekker van de jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer

In 1947 werd de Jonkheer van Nispen eigenaar van huis Sevenaer en was daarom die tijd ook op zoek naar een trekker waarmee hij zijn landerijen kon bewerken. Hij reisde af naar Den Haag naar het rijksbureau voor metalen waar trekkers te koop zouden zijn.