Muur en binnenplaats tussen Polderhuis en Koestal

Rijksmonument, gebouwd 18e eeuw

Voor het eerst gerestaureerd door Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer in 1961. De eikenhouten deuren zijn gemaakt van de oude kerkbanken die uit de St. Andreas kerk verwijderd werden. De Jonkheer vond het zonde van het mooie eikenhout en gebruikte het voor deze deuren. In 2012 waren de deuren opnieuw aan vervanging toe. Het oude hang- en sluitwerk werd herbruikt. Van het hout dat nog goed was, is een poortje naast het melkhuisje op de binnenplaats gemaakt.

Blikvanger op de binnenplaats is de ongeveer 150 jaar oude moerbeiboom. Deze is in 1984 van de muur gekomen en moet gestut worden. Nog elk jaar levert de boom vruchten die in gerechten verwerkt kunnen worden.

Gerelateerde berichten

Moestuin Deelhoven LHS

Moestuin Deelhoven

Jhr. Jan A.C.A. van Nispen van Sevenaer kocht het huis Deelinghoven/Deelenhoven in 1824. Het huis was oud en werd afgebroken. De jonkheer stelde een deel van de grond ter beschikking voor de bouw van een Rooms-katholieke jongensschool. De rest van de grond werd behouden als moestuin en behield de naam Deelhoven.

Markt 33 LHS

Markt 33

Dit pand is oorspronkelijk gebruikt als paardenstal, van 1890 tot 1922 ook door de marechaussee die toen op Markt 31 gevestigd was.

Marechausseekazerne LHS

Marechausseekazerne, Markt 31

Van begin 17e tot de 19e eeuw was dit een dienstwoning genoemd ‘Het Richtershuis’. Vermoedelijk woonde er iemand die rechten gestudeerd had en rechter of bestuurder was.

Timmermanswerkplaats LHS

Timmermanswerkplaats, Markt 29

Van 1890 tot 1922 hebben de marechaussee en de politie gebruik gemaakt van dit pand. Rechtsachter in het pand waren twee cellen voor arrestanten. Vóór in het pand was in die periode de paardenstal