Monumenten

Monumenten Landgoed Huis Sevenaer

Landgoed Huis Sevenaer kent 23 rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed omschrijft de bijzondere waarde van de kasteelboerderij als volgt:

“De historische buitenplaats Sevenaer is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege het relatief gave ensemble van huis en andere opstallen en het landschappelijke park; bijzonder is de situering nabij de oude stadskern, waarvan het ensemble in feite deel uitmaakt, en het agrarische karakter van de buitenplaats.”

Negen van deze monumenten staan aan de Wittenburgstraat en Markt. U kunt de straatzijde bezichtigen. De panden zijn echter niet vrij toegankelijk voor bezoek, behalve bij speciale gelegenheden. Moestuin Deelhoven is wekelijks een aantal malen geopend voor de verkoop van groenten en fruit van het landgoed.

Meer informatie over elk van deze monumenten vindt u door op de betreffende foto te klikken.

Koestal LHS
04

Koestal, Wittenburgstraat 13

Dit gebouw hoorde oorspronkelijk bij het Polderhuis (Markt 25), waarschijnlijk deed het dienst als paardenstal. In 1868 kwam het pand in eigendom van het landgoed toen Jonkheer Jan van Nispen van Sevenaer het Polderhuis kocht.
Muur en binnenplaats LHS
08

Muur en binnenplaats tussen Polderhuis en Koestal

Voor het eerst gerestaureerd door Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer in 1961. De eikenhouten deuren zijn gemaakt van de oude kerkbanken die uit de St. Andreas kerk verwijderd werden. De Jonkheer vond het zonde van het mooie eikenhout en gebruikte het voor deze deuren
Dienstwoningen LHS
15a

Dienstwoningen, Wittenburgstraat 7 en 9

De huizen dienden als dienstwoningen voor de koetsier en de tuinman van Landgoed Huis Sevenaer en zijn eind 19e eeuw voor de eerste keer gerestaureerd. Op de plek waar nu de keuken aan de achterzijde is, was ruimte voor een koe of een geit.
Markt 33 LHS
16

Markt 33

Dit pand is oorspronkelijk gebruikt als paardenstal, van 1890 tot 1922 ook door de marechaussee die toen op Markt 31 gevestigd was.
Marechausseekazerne LHS
17

Marechausseekazerne, Markt 31

Van begin 17e tot de 19e eeuw was dit een dienstwoning genoemd ‘Het Richtershuis’. Vermoedelijk woonde er iemand die rechten gestudeerd had en rechter of bestuurder was.
Timmermanswerkplaats LHS
18

Timmermanswerkplaats, Markt 29

Van 1890 tot 1922 hebben de marechaussee en de politie gebruik gemaakt van dit pand. Rechtsachter in het pand waren twee cellen voor arrestanten. Vóór in het pand was in die periode de paardenstal
Pastorie LHS
19

Pastorie, Markt 27

Het gebouw stamt waarschijnlijk uit begin 15e eeuw, wat aan het metselwerk van een binnenmuur is af te leiden. In de 17e eeuw is het ingrijpend verbouwd en in de 18e eeuw zijn er nieuwe vensters uitgehouwen. In de 19e eeuw is de kapconstructie (verlaagd) aangepast bij het verhogen van de voorgevel.
Polderhuis LHS
20

Polderhuis, Markt 25

In de 17e eeuw waren hier Pruisische bestuursambtenaren gehuisvest. Het pand stond al bekend onder de namen: ‘Rentmeesterhuis’ en ‘Boer Jan Vermeerhuis’ toen Jan Arend Pieter Vermeer het huis kocht in 1764. In 1868 kocht Jhr. Jan van Nispen van Sevenaer het complex.
Moestuin Deelhoven LHS
22

Moestuin Deelhoven

Jhr. Jan A.C.A. van Nispen van Sevenaer kocht het huis Deelinghoven/Deelenhoven in 1824. Het huis was oud en werd afgebroken. De jonkheer stelde een deel van de grond ter beschikking voor de bouw van een Rooms-katholieke jongensschool. De rest van de grond werd behouden als moestuin en behield de naam Deelhoven.

Overige monumenten

De andere 14 monumenten bevinden zich verspreid over het landgoed, de nummers verwijzen naar de locatie op de plattegrond.

1) Hoofdgebouw Huis Sevenaer
2) Historische tuin- en parkaanleg
3) Koetshuis
5) Bakhuisje
6) Duiventoren
7) Toegangshek
9) Muur achter Bakhuisje
10) Muur in Moestuin
11) Muur achter voormalige Dienstwoningen
12) Werkschuur
13) Hondenhok
14) Sokkel
15b) Stenen schuur
21) Terras

Overzicht Rijksmonumenten