Skip to content

Moestuin Deelhoven

Biologische teelt groenten en fruit

Voorheen St. Jan’s straat en Wittenburgstraat

Achter de poort in deze muur bevindt zich de ommuurde moestuin Deelhoven (2 zijden). De tuin is onderdeel van Landgoed Huis Sevenaer. Hier heerst een microklimaat: de op het zuiden gerichte tuinmuren weerkaatsen de zonnewarmte, het is er daardoor 2 en soms wel 10° warmer dan elders. Jhr. Jan A.C.A. van Nispen van Sevenaer kocht in 1824 het huis Deelinghoven / Deelenhoven waar nu een deel van de appartementen Delenhove en de scheidingsmuur staan. Het was een zeer oud huis, hij liet het afbreken. Een deel van de grond stelde hij ter beschikking voor de uitbreiding van de toen naast gelegen Rooms-katholieke school. De rest van de grond bleef moestuin en hield de naam Deelhoven.

De tuin bestaat uit twee delen: een moestuin en een fruittuin. Ook worden er nog steeds diverse kruiden gekweekt. Er hebben altijd platglas koude en warme kassen gestaan op Deelhoven. Iedere tijd bracht een nieuwe ontwikkeling in de kassen. De kas werd het hele jaar gebruikt: in de winter voor de teelt van witlof, in het voorjaar voor het kweken van plantgoed en in de zomer voor de teelt van tomaten en komkommers. Leifruitbomen met perziken, abrikozen en handperen, stonden langs de tuinmuren. Pruimen en een grote diversiteit aan peren- en appelbomen stonden vrijstaand in een kleine gaard met daaronder zwarte, rode en kruisbessen.
Door de uitbreiding van de sigarettenfabriek (Turmac resp. BAT) grensde Deelhoven decennialang aan dat fabrieksterrein. Inmiddels is daar een nieuwe woonwijk verrezen.

Op deze moestuin is een groot aantal vrijwilligers actief om hier de biologische teelt van groenten en fruit te realiseren. In de zomermaanden april t/m oktober vindt hier ook de verkoop van producten van het landgoed plaats. Wekelijks op woensdag en vrijdag van 12.00-16.00 uur

Gerelateerde berichten

X