Jonkheer Huub van Nispen herdacht

Zevenaar Post, Ab Hendriks 05/06/2019

Tijdens de honderdste geboortedag van wijlen jonkheer Huub van Nispen, voormalig bewoner van Landgoed Huis Sevenaer, werd bekend dat binnen afzienbare tijd een toegankelijk boek op de markt komt over Huis Sevenaer en de bewoners. Het boek wordt geschreven door Jaap Tanja, de vormgeefster is Anne Lammers.

ZEVENAAR – “Momenteel onderzoeken wij meerdere archieven, ook die van Huis Sevenaer”, weet auteur Tanja.
“We weten dat halverwege de 19e eeuw Huis Sevenaer de grootste bloeiperiode meemaakte. Het landgoed was meer dan 1000 hectare groot met grote stukken bos en een steenbakkerij, ook in het bezit van de familie. Huis Sevenaer had zelfs een particuliere bank. De toenmalige familie stak destijds geld in een katholieke school. Veel geld werd uitgeleend aan boeren en zelfstandigen.”


Anja van Norel, directeur van het landgoed: “We gaan op deze dag, de honderste geboortedag van de jonkheer, het Landgoed Huis Sevenaer zowel offline als online beter onder de aandacht van het publiek brengen. We zijn supertrots! We gaan het huis en het landgoed ook in beeld doorgeven door middel van een film, een nieuwe website en zoals Jaap vertelde, met een boek. Er komt een open dag en houden meer excursies. Ook de kennisoverdracht van onder meer het gedachtegoed van jonkheer Van Nispen krijgt meer aandacht door het houden van lezingen.”

Het integreren van natuur, landbouw, het gemengd bedrijf én het restaureren van de gebouwen heeft geleid tot het samenstellen van een toekomstvisie voor het gehele landgoed. “Het plan ziet toe op de verschillende onderdelen van het gebied. Exploitanten, huurders, partners en vrijwilligers zijn en worden erbij betrokken. Het landgoed zal meer openstaan voor een divers publiek.”

De aandacht tijdens de honderste geboortedag van Huub van Nispen ging uit naar de visionair zelf. “Hij heeft zijn strijd nooit opgegeven, omdat hij diep in zijn haarvaten voelde, dat hij de natuur in bescherming moest nemen. Heden ten dage verandert het klimaat, gaat het slecht met de insectenpopulatie en we zien veel minder vogels in de tuin. Dat zijn zo maar een paar voorbeelden. We moeten nu echt in actie komen, willen we het tij nog kunnen keren. Met het doorgeven van de ideologie van de jonker en het verhaal van het landgoed Huis Sevenaer hopen wij een boodschap aan de wereld te kunnen doorgeven zodat we beter met onze aarde omgaan.”

Huub van Nispen liet na zijn dood in 2012 het Landgoed Huis Sevenaer na aan de Stichting Huub van Nispen Memorie. Deze stichting werkt in de lijn van zijn uitgangspunten. Tijdens de rondleiding werd bekend, dat de koestal en de mestvaalt mogelijk verplaatst worden naar de Babberichseweg, aan de zuidoostkant van het landgoed.