Deze week in onze pakketten - week 15

Het weer is flink omgeslagen. Op de moestuin zijn we desalniettemin hard aan de slag om in de komende weken en maanden flink te oogsten. Er zijn wortels en stengelui gezaaid, en ook de zaden van de tuinboon en de peul zitten in de grond. De laatste hand wordt gelegd aan een nieuwe kas, langs een historische muur die goed wat warmte afgeeft. Deze kas zal straks op pure zonnekracht tomaten, aubergines, paprika’s en zelfs meloenen van de juiste warmte gaat voorzien. Deze week vindt u de eerste sla in het pakket – laat de zomer maar komen!
Verder vindt u deze week in het pakket:

  • Klein groentepakket (2 personen):
    snijbiet, eikenbladsla, groenekool, spitskool, zuurkool
  • Middel groentepakket (3 personen):
    snijbiet, eikenbladsla, groenekool, spitskool, zuurkool, raapstelen
  • Groot groentepakket (4 personen):
    snijbiet, eikenbladsla, groenekool, spitskool, zuurkool, raapstelen
  • Fruittas middel:
    appels (Jonagold), peren, sinaasappels (Tarocco)
  • Fruittas groot:
    appels (Jonagold), peren, sinaasappels (Tarocco)
Onze tips voor deze week:

Snijbiet

In de volksmond nog weleens warmoes genoemd. Een plant waar je een groot deel van het jaar van kunt oogsten, doordat je het per steel oogst en er telkens weer nieuwe stelen bijgroeien. Het is zo knapperig als paksoi, maar heeft een andere smaak: fris en knapperig, maar ook wat aards, zoals de biet. Bewaar de snijbiet in een doek of papieren zak op een koele plaats. U kunt snijbiet 3-5 minuten bakken, smoren of stomen, en het (gesneden) blad op het laatst toevoegen om de smaak en textuur te behouden. Snijbiet is klaar zodra het zacht is. U kunt snijbiet ook rauw in een salade verwerken, of er een hartige taart van maken. Ook soep is een prima optie. Blader de Groentebijbel van Mari Maris eens door voor meer inspiratie.

Tarocco sinaasappel

Deze week vindt u een speciale soort sinaasappel in de fruittas. Tarocco is een halfbloedsinaasappel die bij de start van het seizoen oranje vruchtvlees heeft, en wat later in het seizoen roder kleurt. De smaak is zoet en sappig. Deze halfbloedsinaasappels kun je uit de hand eten, maar bevatten ook voldoende vruchtvlees om te persen. Sinaasappels bevatten relatief veel vitamine A, B en C. Ook zijn ze een bron van mineralen, waaronder natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper en zink.

Groenekool

Ook wel savooiekool genoemd. Een kool met mooie bladeren met een prettige textuur. Een aangesneden kool bewaart u het best in een vochtige doek in de koeling.

Recepttip van de week: Groenekooltaart

Een leuk recept uit het boek Kooltje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok; een boek dat zeker aan te raden in de wintertijd, waar kolen in overschot zijn.

Dit is eigenlijk een quiche, maar dan met knapperige koolbladeren als bodem. Die zijn superstevig en functioneren zonder probleem als vervanger voor het iets minder gezonde bladerdeeg. Het ziet er bovendien prachtig uit.

Benodigdheden
 (voor 4 personen):

  • schone theedoek, mengkom en grote ronde ovenschaal

Ingrediënten:


  • 1 groenekool
  • 150 g broccoli, zonder stronk (toevoeging Landgoed Huis Sevenaer: de stronk kunt u bewaren om bijvoorbeeld in een wokgerecht toe te voegen, groentebouillon mee te maken of aan een boerenomelet toe te voegen)
  • 
100 g cheddar

  • 2 teentjes knoflook

  • 6 eieren

  • 120 g Griekse yoghurt

  • 0,5 tl chilipeper

  • olie om mee in te vetten

Zo maak je het:

1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
2. Haal 5 bladeren van de kool. Was ze schoon en laat uitlekken op een theedoek.
3. Snijd de broccoli in kleine roosjes van gelijk formaat. Snijd 150 gram van de overgebleven groenekool in stukjes. Rasp de cheddar.
4. Pers de knoflook uit boven een mengkom. Breek de eieren erboven en klop ze los met de yoghurt. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
5. Mix de broccoli, kool en kaas door het eimengsel.
6. Vet de ovenschaal in met wat olie. Bedek de bodem met 2-3 koolbladeren. Schenk de vulling erop en dek af met de overige koolbladeren. Besprenkel ze met wat olie. Zet de schaal op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart in circa 40 minuten gaar.

Tip: er zijn variaties genoeg te bedenken. Geen broccoli, maar courgette bijvoorbeeld. Of een andere kaas: milde geitenkaas, of juist pittige parmezaan.

Overzicht inhoud vorige groente- en fruitpakketten

Groente- en fruitpakketten week 44

Deze week in onze pakketten – week 44 Op de moestuin is onlangs heel veel knoflook gepoot. In de vroege zomer volgend jaar zullen wij weer heerlijk veel bollen knoflook oogsten. In het pakket vind je deze week als extraatje een bol knoflook die we dit jaar geoogst hebben. In

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 43

Deze week in onze pakketten – week 43 Deze week een hele hoop kolen in uw pakket: rode kool, witte kool én spruitkool. Heerlijk om weer te beginnen met standaard stamppotten en stoofpotten. Deze week zit in uw pakket (onder voorbehoud van wijzigingen): Klein groentepakket (2 personen):spruiten, rode kool, prei,

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 42

Deze week in onze pakketten – week 42 U krijgt deze week een echt groentepakket: een goedgevuld pakket met vele tinten groen. Klein groentepakket (2 personen):aardappelen, savooiekool, veldsla, spitskool en boerenkool Middel groentepakket (3 personen):aardappelen, savooiekool, veldsla, spitskool, boerenkool en prei Groot groentepakket (4 personen):aardappelen, savooiekool, veldsla, spitskool, boerenkool en

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 41

Deze week in onze pakketten – week 41 Op het Landgoed beginnen we er al bijna over te dromen: aardappelen. We zijn veel aardappelen aan het sorteren zodat ze mooi richting onze klanten gaan. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd heel erg veel appels geplukt in onze boomgaarden. Deze appels

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 40

Deze week in onze pakketten – week 40 Het is nu echt herfst; kijk maar naar de inhoud van het pakket van deze week. Heerlijke kolen en andere herfst/wintergroenten. De boerenkool is een mooie primeur; u krijgt een flinke tas vol met boerenkoolbladeren. Veel mensen rissen het blad van de

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 39

Deze week in onze pakketten – week 39 In een paar weken tijd is er een flink verschil in het weer ontstaan. De herfst is nu toch echt aangebroken en daarmee zijn er ook al fink wat buien geweest. Wij werken op een bodem van zavel. Dat is een mix

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 38

Deze week in onze pakketten – week 38 Onder voorbehoud van wijzigingen zit er in het pakket: Klein groentepakket (2 personen):puntpaprika, bieten, andijvie, maïs en de laatste groente is een verrassing Middel groentepakket (3 personen):puntpaprika, bieten, andijvie, maïs, sla en de laatste groente is een verrassing Groot groentepakket (4 personen):puntpaprika,

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 37

Deze week in onze pakketten – week 37 Eindelijk regen! Hoe blij wij ook zijn met ons drip-irrigatiesysteem, het is zoveel beter als er regen uit de lucht valt die onze planten van water voorzien. In het 3-persoonspakket zit deze week de eerste veldsla. Helaas is er nog niet voldoende

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 36

Deze week in onze pakketten – week 36 Deze week zit de eerste andijvie in het pakket! Van ieniemienie plantjes zijn ze uitgegroeid tot flinke kroppen, indrukwekkend om het in al die weken te zien groeien. Het is andijviesoort met een groot plat blad – bij veel mensen is alleen

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 35

Deze week in onze pakketten – week 35 In de afgelopen weken heeft de moestuin flink wat warmte en droogte moeten doorstaan. Er is met onverminderde inzet en plezier gewerkt. Intussen is onze kroonjuweel de Neckar Königin – een zeer lange sperzieboon met een lengte van zo’n 25 centimeter. De

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 30

Deze week in onze pakketten – week 30 Het seizoen van de peulen en de tuinbonen zit erop. Op dit moment staan onze sperziebonenplanten hard te groeien en we verwachten dat er eind augustus een golf aan bonen aankomt. Op de moestuin staat een lange monumentale muur. Voor deze muur

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 29

Deze week in onze pakketten – week 29 We zitten in een warme, droge periode en daarom zijn wij extra blij met het druppel-irrigatiesysteem dat wij dit jaar hebben aangelegd. Dit systeem brengt het grondwater van 7 meter diepte direct bij de plant, met minimale verdamping. Wij zijn blij met

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 28

Deze week in onze pakketten – week 28 Wie zaait zal oogsten.. Dat is letterlijk te beleven in de moestuin. Met veel zorg en plezier wordt er hard gewerkt in de moestuin. Onze kruisbessen zijn nu op het lekkerst (maar smaken verschillen); ze zijn nu voornamelijk zoet en het zure

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 27

Deze week in onze pakketten – week 27 Voor de moestuin is het weer van de afgelopen tijd aangenaam. De regenbuien die zich afwisselen met flink wat zonneschijn zorgt voor groei en een mooie oogst. Onlangs is de eerste knoflook geoogst en gevlecht om gedroogd te worden. We balanceren tussen

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 26

Deze week in onze pakketten – week 26 We zijn op de moestuin druk met zaaien en uitplanten, wieden en schoffelen. Onze bonenplanten zullen groeien langs een mooi bouwwerk van bamboestokken. De bessen worden steeds rijper en het is geen straf om tussendoor een steekproef te doen op rijpheid. Onze

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 25

Deze week in onze pakketten – week 25 Er staan ineens veel bloemen in bloei op de moestuin, dat is een prachtig gezicht. Onder andere de goudsbloem, de klaproos en het komkommerkruid staan er mooi bij. Iedere plant heeft uiteindelijk het doel om zich voort te planten; als je bijvoorbeeld

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 24

Deze week in onze pakketten – week 24 Alles groeit en bloeit en dat is prachtig om te zien. Het is heerlijk werken op de moestuin. Er wordt veel ‘ongewenst kruid’ verwijderd. Onze bramen zijn weer aangebonden, er ligt stro bij de aardbeien (ze heten in het Engels niet voor

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 23

Deze week in onze pakketten – week 23 Intussen zijn er veel planten in onze nieuwe kas de grond in gegaan: paprika, komkommer, augurk, tomaat en meloen. Ons gras wordt flink gemaaid en ook de zeis wordt daarbij gebruikt, anders wordt het een oerwoud waar je niet meer doorheen komt.

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 22

Deze week in onze pakketten – week 22 Onze sla groeit fantastisch en nieuwe slaplantjes zijn gezaaid, zodat er over een tijdje weer nieuwe kroppen geoogst kunnen worden. Je kunt sla en andere bladgroenten lang bewaren door ze nat of in een natte doek in de koelkast te bewaren. Ook

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 21

Deze week in onze pakketten – week 21 Op onze moestuin Deelhoven is het nieuwe irrigatiesysteem in gebruik. Dit zogenaamde drip-irrigatiesysteem brengt het grondwater van 7 meter diepte direct bij de plant, met minimale verdamping. Telkens valt er een kleine druppel in de aarde. Een duurzaam onderdeel van onze gezonde

Lees verder »