Skip to content

Deze week in onze pakketten - week 15

Het weer is flink omgeslagen. Op de moestuin zijn we desalniettemin hard aan de slag om in de komende weken en maanden flink te oogsten. Er zijn wortels en stengelui gezaaid, en ook de zaden van de tuinboon en de peul zitten in de grond. De laatste hand wordt gelegd aan een nieuwe kas, langs een historische muur die goed wat warmte afgeeft. Deze kas zal straks op pure zonnekracht tomaten, aubergines, paprika’s en zelfs meloenen van de juiste warmte gaat voorzien. Deze week vindt u de eerste sla in het pakket – laat de zomer maar komen!
Verder vindt u deze week in het pakket:

  • Klein groentepakket (2 personen):
    snijbiet, eikenbladsla, groenekool, spitskool, zuurkool
  • Middel groentepakket (3 personen):
    snijbiet, eikenbladsla, groenekool, spitskool, zuurkool, raapstelen
  • Groot groentepakket (4 personen):
    snijbiet, eikenbladsla, groenekool, spitskool, zuurkool, raapstelen
  • Fruittas middel:
    appels (Jonagold), peren, sinaasappels (Tarocco)
  • Fruittas groot:
    appels (Jonagold), peren, sinaasappels (Tarocco)
Onze tips voor deze week:

Snijbiet

In de volksmond nog weleens warmoes genoemd. Een plant waar je een groot deel van het jaar van kunt oogsten, doordat je het per steel oogst en er telkens weer nieuwe stelen bijgroeien. Het is zo knapperig als paksoi, maar heeft een andere smaak: fris en knapperig, maar ook wat aards, zoals de biet. Bewaar de snijbiet in een doek of papieren zak op een koele plaats. U kunt snijbiet 3-5 minuten bakken, smoren of stomen, en het (gesneden) blad op het laatst toevoegen om de smaak en textuur te behouden. Snijbiet is klaar zodra het zacht is. U kunt snijbiet ook rauw in een salade verwerken, of er een hartige taart van maken. Ook soep is een prima optie. Blader de Groentebijbel van Mari Maris eens door voor meer inspiratie.

Tarocco sinaasappel

Deze week vindt u een speciale soort sinaasappel in de fruittas. Tarocco is een halfbloedsinaasappel die bij de start van het seizoen oranje vruchtvlees heeft, en wat later in het seizoen roder kleurt. De smaak is zoet en sappig. Deze halfbloedsinaasappels kun je uit de hand eten, maar bevatten ook voldoende vruchtvlees om te persen. Sinaasappels bevatten relatief veel vitamine A, B en C. Ook zijn ze een bron van mineralen, waaronder natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper en zink.

Groenekool

Ook wel savooiekool genoemd. Een kool met mooie bladeren met een prettige textuur. Een aangesneden kool bewaart u het best in een vochtige doek in de koeling.

Recepttip van de week: Groenekooltaart

Een leuk recept uit het boek Kooltje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok; een boek dat zeker aan te raden in de wintertijd, waar kolen in overschot zijn.

Dit is eigenlijk een quiche, maar dan met knapperige koolbladeren als bodem. Die zijn superstevig en functioneren zonder probleem als vervanger voor het iets minder gezonde bladerdeeg. Het ziet er bovendien prachtig uit.

Benodigdheden
 (voor 4 personen):

  • schone theedoek, mengkom en grote ronde ovenschaal

Ingrediënten:


  • 1 groenekool
  • 150 g broccoli, zonder stronk (toevoeging Landgoed Huis Sevenaer: de stronk kunt u bewaren om bijvoorbeeld in een wokgerecht toe te voegen, groentebouillon mee te maken of aan een boerenomelet toe te voegen)
  • 
100 g cheddar

  • 2 teentjes knoflook

  • 6 eieren

  • 120 g Griekse yoghurt

  • 0,5 tl chilipeper

  • olie om mee in te vetten

Zo maak je het:

1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
2. Haal 5 bladeren van de kool. Was ze schoon en laat uitlekken op een theedoek.
3. Snijd de broccoli in kleine roosjes van gelijk formaat. Snijd 150 gram van de overgebleven groenekool in stukjes. Rasp de cheddar.
4. Pers de knoflook uit boven een mengkom. Breek de eieren erboven en klop ze los met de yoghurt. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
5. Mix de broccoli, kool en kaas door het eimengsel.
6. Vet de ovenschaal in met wat olie. Bedek de bodem met 2-3 koolbladeren. Schenk de vulling erop en dek af met de overige koolbladeren. Besprenkel ze met wat olie. Zet de schaal op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart in circa 40 minuten gaar.

Tip: er zijn variaties genoeg te bedenken. Geen broccoli, maar courgette bijvoorbeeld. Of een andere kaas: milde geitenkaas, of juist pittige parmezaan.

Overzicht inhoud vorige groente- en fruitpakketten

Groente- en fruitpakketten week 20

Deze week in onze pakketten – week 20 Deze week wordt er druk gewied in de moestuin. Dat is een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden; daarmee zorgen we ervoor dat de gewenste planten genoeg groeiruimte hebben. We vinden het ook belangrijk om selectief te wieden: sommige ‘onkruiden’ blijven staan omdat

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 19

Deze week in onze pakketten – week 19 Op onze moestuin wordt de laatste hand gelegd aan ons nieuwe bewateringssysteem. Er zijn buizen gelegd en de waterpomp is geïnstalleerd, waardoor ieder groentebed gemakkelijk voorzien kan worden van water, als dat nodig is. Er wordt gemaaid en gezaaid. Onze zaailingen in

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 18

Deze week in onze pakketten – week 18 Op onze moestuin wordt het steeds groener. Jonge zaailingen komen uit de grond, de bonen maken een groeispurt, de knoflook die in het najaar is geplant begint flink gestalte te krijgen. Alles wijst op een mooi nieuw groeiseizoen. In uw pakket vindt

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 17

Deze week in onze pakketten – week 17 De zon blijft maar schijnen. Dat is goed nieuws voor alle plantjes die het zonlicht nodig hebben, om ze straks te kunnen oogsten. Een goede regenbui is echter ook nooit mis; een moestuin heeft allebei nodig om te kunnen floreren. Dus, mocht

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 16

Deze week in onze pakketten – week 16 De zon is weer doorgebroken. Op Deelhoven, onze moestuin, is de afgelopen week sla en koolrabi geplant. Slakken zijn er ook dol op, dus ter bescherming dekken we de kleine plantjes nu nog even af met een vliesdeken. Daar komen over een

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 15

Deze week in onze pakketten – week 15 Het weer is flink omgeslagen. Op de moestuin zijn we desalniettemin hard aan de slag om in de komende weken en maanden flink te oogsten. Er zijn wortels en stengelui gezaaid, en ook de zaden van de tuinboon en de peul zitten

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 14

Deze week in onze pakketten – week 14 Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil… Het blijkt maar weer eens waar te zijn. Desalniettemin zijn er steeds meer verse bladgroenten te oogsten en dat ziet u ook terug in uw pakket. Deze week: Klein groentepakket (2 personen):raapstelen,

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 13

Deze week in onze pakketten – week 13 De lente steelt de show! Op het landgoed wordt heerlijk gewerkt en ons land wordt voorbereid op een nieuw seizoen. Deze week zitten de volgende vitaminebommen in uw pakket: Klein groentepakket (2 personen):yacon, rode bieten, waspeen, prei en rode kool Middel groentepakket

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 12

Deze week in onze pakketten – week 12 De zomertijd gaat alweer bijna in: tijd voor wat fris en knapperigs in het pakket. Deze week kunt u gaan genieten van: Klein groentepakket (2 personen):zoete aardappel, rode bieten, paarse koolrabi, yacon en romanesco Middel groentepakket (3 personen):zoete aardappel, rode bieten, paarse

Lees verder »
X