Skip to content

Deze week in onze pakketten - week 14

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil… Het blijkt maar weer eens waar te zijn. Desalniettemin zijn er steeds meer verse bladgroenten te oogsten en dat ziet u ook terug in uw pakket. Deze week:

  • Klein groentepakket (2 personen):
    raapstelen, pastinaak, bloemkool, Chinese kool, andijvie
  • Middel groentepakket (3 personen):
    
raapstelen, pastinaak, bloemkool, Chinese kool, andijvie, paksoi
  • Groot groentepakket (4 personen):
    raapstelen, pastinaak, bloemkool, Chinese kool, andijvie, paksoi
  • Fruittas middel:
    peren, appels, sinaasappels
  • Fruittas groot:
    peren, appels, sinaasappels en stoofperen

Onze tips voor deze week:

Raapstelen

Wanneer de raapstelen geoogst kunnen worden, betekent het dat het voorjaar echt is begonnen. Een klassieker is natuurlijk de steeltjesstamppot, maar u kunt ze ook rauw eten in een salade. Een lekkere voorjaarssoep is ook een goed idee, of u verwerkt het in een pasta met wat olijfolie, knoflook en een pepertje. Verwarm ze in ieder geval nooit te lang; (licht) knapperig zijn ze het lekkerst. Bewaar ze op een koele plaats in een vochtige doek of in een papieren zak. Als de worteltjes er nog aan zitten, kunt u ze ook in een laagje water zetten en op een koele plaats bewaren.

Bloemkool

Een oude bekende. Lekker om rauw als tussendoortje te eten, of om in een salade te verwerken. Helemaal hip is natuurlijk ook het maken van bloemkoolrijst, door de roosjes kort in de blender of keukenmachine klein te maken. U kunt het dan als rijst gebruiken, als crunch in een salade of er een pizzabodem mee maken.

Een groot smaakvol succes is ook de gebraden bloemkool uit de oven. Daarvoor hebben wij een recept voor u uit het boek Kooltje, geschreven door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Een boek dat goed van pas komt in de wintertijd, waar de kolen je bijna om de oren vliegen.

Recepttip van de week: Gebraden bloemkool uit de oven

Wat nou als je bloemkool behandelt als een groot stuk vlees? Het klinkt misschien een beetje gek, maar als snel kwamen we erachter dat dat onwijs lekker is. We hebben een aantal bloemkolen met verschillende kruidenmixen in de oven geschoven. Dit recept kwam als winnaar uit de bus.

Benodigdheden:

  • ovenbestendige braadpan

Ingrediënten:


  • 1 bloemkool
  • 3 sjalotten
  • 
2 teentjes knoflook
  • 75 ml zonnebloemolie + 50 ml om in te braden

  • 2 el baharat (kruidenmix uit het Midden-Oosten)

  • 1 tl cayennepeper

Zo maak je het:

1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Snipper de sjalotten en de knoflook grof. Verwijder het groen van de bloemkool. (Opmerking van het Landgoed: het is ook erg lekker om het groen er juist aan te laten en zo min mogelijk weg te gooien – het braadt toch mee.)
2. Meng in de braadpan de olie met de sjalot, knoflook, specerijen en 1 eetlepel (zee)zout. Schep de marinade over de bloemkool en laat 10 minuten staan. Schep tussentijds nog een paar keer de marinade over de bloemkool.
3. Leg er een deksel op (of aluminiumfolie) en zet de braadpan op een rooster in de voorverwarmde oven. Braad de bloemkool in 30 minuten gaar. Serveer met een groene salade en krieltjes.

Overzicht inhoud vorige groente- en fruitpakketten

Groente- en fruitpakketten week 20

Deze week in onze pakketten – week 20 Deze week wordt er druk gewied in de moestuin. Dat is een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden; daarmee zorgen we ervoor dat de gewenste planten genoeg groeiruimte hebben. We vinden het ook belangrijk om selectief te wieden: sommige ‘onkruiden’ blijven staan omdat

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 19

Deze week in onze pakketten – week 19 Op onze moestuin wordt de laatste hand gelegd aan ons nieuwe bewateringssysteem. Er zijn buizen gelegd en de waterpomp is geïnstalleerd, waardoor ieder groentebed gemakkelijk voorzien kan worden van water, als dat nodig is. Er wordt gemaaid en gezaaid. Onze zaailingen in

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 18

Deze week in onze pakketten – week 18 Op onze moestuin wordt het steeds groener. Jonge zaailingen komen uit de grond, de bonen maken een groeispurt, de knoflook die in het najaar is geplant begint flink gestalte te krijgen. Alles wijst op een mooi nieuw groeiseizoen. In uw pakket vindt

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 17

Deze week in onze pakketten – week 17 De zon blijft maar schijnen. Dat is goed nieuws voor alle plantjes die het zonlicht nodig hebben, om ze straks te kunnen oogsten. Een goede regenbui is echter ook nooit mis; een moestuin heeft allebei nodig om te kunnen floreren. Dus, mocht

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 16

Deze week in onze pakketten – week 16 De zon is weer doorgebroken. Op Deelhoven, onze moestuin, is de afgelopen week sla en koolrabi geplant. Slakken zijn er ook dol op, dus ter bescherming dekken we de kleine plantjes nu nog even af met een vliesdeken. Daar komen over een

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 15

Deze week in onze pakketten – week 15 Het weer is flink omgeslagen. Op de moestuin zijn we desalniettemin hard aan de slag om in de komende weken en maanden flink te oogsten. Er zijn wortels en stengelui gezaaid, en ook de zaden van de tuinboon en de peul zitten

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 14

Deze week in onze pakketten – week 14 Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil… Het blijkt maar weer eens waar te zijn. Desalniettemin zijn er steeds meer verse bladgroenten te oogsten en dat ziet u ook terug in uw pakket. Deze week: Klein groentepakket (2 personen):raapstelen,

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 13

Deze week in onze pakketten – week 13 De lente steelt de show! Op het landgoed wordt heerlijk gewerkt en ons land wordt voorbereid op een nieuw seizoen. Deze week zitten de volgende vitaminebommen in uw pakket: Klein groentepakket (2 personen):yacon, rode bieten, waspeen, prei en rode kool Middel groentepakket

Lees verder »

Groente- en fruitpakketten week 12

Deze week in onze pakketten – week 12 De zomertijd gaat alweer bijna in: tijd voor wat fris en knapperigs in het pakket. Deze week kunt u gaan genieten van: Klein groentepakket (2 personen):zoete aardappel, rode bieten, paarse koolrabi, yacon en romanesco Middel groentepakket (3 personen):zoete aardappel, rode bieten, paarse

Lees verder »
X