Deze week in onze pakketten - week 41

Op het Landgoed beginnen we er al bijna over te dromen: aardappelen. We zijn veel aardappelen aan het sorteren zodat ze mooi richting onze klanten gaan. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd heel erg veel appels geplukt in onze boomgaarden. Deze appels worden voor een deel verkocht en van het andere deel wordt sap geperst. Op de moestuin zijn we aan het nadenken over klussen die we straks in het koude seizoen kunnen gaan uitvoeren.

Is onze moestuin nog onbekend terrein voor u? Of bent u benieuwd hoe alles er in dit seizoen bij ligt? Op zondag 16 oktober hebben wij de laatste open dag van het jaar. Alle activiteiten staan in het teken van duurzame en gezonde voedselproductie. Proeven, ruiken, kijken én ervan genieten. U bent van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur op moestuin Deelhoven. Tip: bij onze groentekraam is ook onze eigen appelcider te koop.

Deze week zit er in het pakket (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • Klein groentepakket (2 personen):
    aardappelen, bieten, veldsla, boerenkool en pompoen
  • Middel groentepakket (3 personen):
    aardappelen, bieten, veldsla, boerenkool, pompoen en snijbiet
  • Groot groentepakket (4 personen):
    aardappelen, bieten, veldsla, boerenkool, pompoen en snijbiet
  • Fruittas middel:
    seizoensfruit (o.a. versgeplukte appels)
  • Fruittas groot:
    seizoensfruit (o.a. versgeplukte appels)

Tip van de week
Weet u even niet wat u deze week met de pompoen aan moet? Wat enorm lekker is, is pompoenpuree. Erg simpel te maken. Je haalt de pitten uit de pompoen en snijdt de pompoen (met schil) in een aantal parten. Leg ze op een bakblik, sprenkel er wat olie over en laat ze op 180 graden een half uurtje bakken. Laat ze vervolgens even afkoelen en pureer met een staafmixer. Je kunt je er specerijen naar keuze aan toevoegen. Je kunt de puree direct gebruiken of invriezen voor later gebruik.

De pompoenpuree eet je op een broodje of bij een avondmaaltijd. Je kunt het verwerken in een pompoencake (zoet of hartig), of verwerk het als laagje in een lasagne.

 

Recept van de week
Voor wie een beetje boerenkool overhoudt: deze week een recept voor boerenkoolcrackers uit het boek Kooltje. Knalgroen worden ze, en smakelijk!

Boerenkoolcrackers

Voor 10 crackers

Benodigdheden:

  • keukenmachine of blender
  • mengkom
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakplaat

 

Ingrediënten:

  • 60 g boerenkool
  • 3 el kokosolie
  • 100 g havermout
  • 100 g havermeel (fijngemalen havermout)
  • 130 g (spelt)bloem
  • 5 el zonnebloempitten

 

Zo maak je het:

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Maal de boerenkool in een keukenmachine of blender zo fijn als couscous.
  3. Smelt de kokosolie op laag vuur.
  4. Doe de kokosolie met een snuf zout, 200 ml water en de rest van de ingrediënten in een mengkom. Kneed er een soepel deeg van.
  5. Rol de deegbal tussen 2 vellen bakpapier uit tot een lap van 3 mm dik, ter hoogte van de bakplaat. Bestrooi het deeg met wat extra bloem als het te plakkerig is, of bebloem de deegroller goed.
  6. Leg het bakpapier met het uitgerolde deeg op de bakplaat. Bak het in 20-30 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
  7. Snijd het dan nog zachte deeg direct uit de oven in stukken. Laat de crackers van de bakplaat af volledig afkoelen; ze worden dan vanzelf knapperig!