Deze week in onze pakketten - week 30

Het seizoen van de peulen en de tuinbonen zit erop. Op dit moment staan onze sperziebonenplanten hard te groeien en we verwachten dat er eind augustus een golf aan bonen aankomt. Op de moestuin staat een lange monumentale muur. Voor deze muur hebben wij dit jaar een open kas gebouwd, waar nu een grote hoeveelheid komkommers en augurken vandaan komt. Het lijkt wel een jungle, deze planten willen graag groeien. Intussen hangen er ook veel groene paprika’s en chilipepers, die nog een tijdje mogen blijven hangen tot ze mooi rood zijn. Ook de eerste eigen meloenen komen tevoorschijn.

Onder voorbehoud van wijzigingen zit er deze week in het pakket:

 • Klein groentepakket (2 personen):
  vroege aardappelen, prei, sla, venkel, komkommer/augurk en courgette
 • Middel groentepakket (3 personen):
  vroege aardappelen, prei, sla, venkel, komkommer/augurk, courgette en bosui
 • Groot groentepakket (4 personen):
  vroege aardappelen, prei, sla, venkel, komkommer/augurk, courgette en bosui
 • Fruittas middel:
  sinaasappel, appel en seizoensvruchtenmix (bijv. Japanse wijnbes, bramen, rode bes, kruisbes – afhankelijk van het aanbod in de tuin)
 • Fruittas groot:
  sinaasappel, appel, Galia meloen en seizoensvruchtenmix (bijv. Japanse wijnbes, bramen, rode bes, kruisbes – afhankelijk van het aanbod in de tuin)

Onze tips voor deze week:

Augurken

Sinds een tijdje ontvangt u ook augurken in het pakket. Deze hebben een beetje een harig buitenkantje, maar dat kun je met je vinger wegvegen, of je kunt ze schillen. Ze zijn heerlijk om net als een mini-komkommer tussendoor te eten. Je kunt ze uiteraard ook aan een salade toevoegen, of er zelf gemakkelijk augurken op zuur van maken. Om die vervolgens weer bij diverse gerechten te serveren.

Extra tip: augurk en komkommer zijn ook heerlijk in een kan water. Het geeft net wat extra’s op een warme dag.

Courgette

Flinke courgettes vindt u in het pakket. U kunt er heerlijk soep van maken. Heeft u al eens gedacht aan een koude soep? Een gazpacho van courgette, eventueel met komkommer, is ontzettend smakelijk en verfrissend. Er zitten vast nog hete zomerdagen aan te komen; hoe fijn is het dan om een thermosfles vol mee te nemen naar het werk, naar een picknick, aan een strandje of het gewoon als ontbijt, lunch of diner thuis te nuttigen.

Ja, ontbijt noemen wij hier bewust. Bij groenten wordt vaak aan het avondeten en de lunch gedacht, maar ook in het ontbijt is het heerlijk en simpel om een en ander aan groenten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een omelet met bosui / courgette / prei / venkel en kruiden en knoflook naar keuze. Of een groene smoothie waarin u allerlei soorten groenten (zelfs sla!) door elkaar mixt met melk en een zoeter ingrediënt, zoals appel of banaan. Uitproberen zorgt voor de leukste creaties!