Deze week in onze pakketten - week 28

Wie zaait zal oogsten.. Dat is letterlijk te beleven in de moestuin. Met veel zorg en plezier wordt er hard gewerkt in de moestuin. Onze kruisbessen zijn nu op het lekkerst (maar smaken verschillen); ze zijn nu voornamelijk zoet en het zure zijn ze verloren. Nieuwe kroppen sla staan te groeien en lijken nog weinig last te hebben van slakkenvraat. De laatste roze rammenassen zijn geoogst, maar er volgt een zaai van bruine rammenas. De tuinbonen zijn fantastisch gegroeid en heerlijk om van te genieten, zowel enkel als dubbel gedopt. Er is paksoi gezaaid en ook Chinese kool. Genoeg om ons op te verheugen voor de komende maanden. Op onze bramenstruiken zijn onrijpe vruchten te zien, die zich nu focussen op groei en straks heerlijk rijp worden. Het is echt volop zomer.

Op woensdag en op vrijdag is onze groentekraam geopend van 12.00 – 16.00 uur; een uitgelezen moment om eens een kijkje te nemen in de moestuin. Binnenkort is ook onze eigen appelcider weer te koop…

Onder voorbehoud van wijzigingen zit er deze week in het pakket:

 • Klein groentepakket (2 personen):
  sla / rucola, peulen en/of tuinbonen, bieten, prei
 • Middel groentepakket (3 personen):
  sla / rucola, peulen en/of tuinbonen, bieten, prei en snijbiet
 • Groot groentepakket (4 personen):
  sla / rucola, peulen en/of tuinbonen, bieten, prei en snijbiet
 • Fruittas middel:
  seizoensvruchtenmix (bijv. kruisbes, zwarte bes of aardbei)
 • Fruittas groot:
  seizoensvruchtenmix (bijv. kruisbes, zwarte bes of aardbei)

Onze tips voor deze week:

Tuinbonen

“De makkelijkste manier om de tuinbonen te doppen, is de peul op de naad open te splijten en die – de naad volgend met uw nagel – over de gehele lengte open te drukken. De bonen zijn zo in één beweging los te halen. Dubbeldoppen (ook de boon zelf van zijn schilletje ontdoen) is bij jonge, verse bonen over het algemeen niet nodig.” Aldus Mari Maris in de Groentebijbel, die onder ander het onderstaande heerlijke recept geeft. De Groentebijbel ligt ook in de koelcel, u zou er nog eens in kunnen bladeren wanneer u uw pakket ophaalt.

Romige tuinbonen
Ingrediënten:
2 tenen knoflook, fijngehakt
50 g boter
900 g tuinbonen, gedopt gewicht
4 eetlepels crème fraîche of room
Eventueel: een paar druppels citroensap of 3 takjes (citroen)tijm, gerist en gehakt

Bereiding
Fruit knoflook en eventueel tijm in boter. Meng er na 3 minuten de tuinbonen door. Doe het deksel op de pan en laat op middelhoog vuur smoren zonder ze te laten kleuren. Voeg na ongeveer 5 minuten, als de bonen bijna gaar zijn, de crème fraîche of room toe. Laat in een paar minuten op matig vuur tot saus koken. Als het te hard gaat, zou het vet kunnen gaan scheiden. Voeg in dat geval steeds een eetlepel koud water toe tot het weer één geheel wordt. Maak op smaak met peper & zout en citroensap of tijm.

Variatie
Vervang voor een iets scherpere smaak de knoflook door 2 fijngesneden bosuitjes.

Serveersuggestie
In een crêpe of met een aardappeltje.

Toevoeging Huis Sevenaer: een beetje parmezaan toevoegen op het eind is ook erg smakelijk.