Deze week in onze pakketten - week 26

We zijn op de moestuin druk met zaaien en uitplanten, wieden en schoffelen. Onze bonenplanten zullen groeien langs een mooi bouwwerk van bamboestokken. De bessen worden steeds rijper en het is geen straf om tussendoor een steekproef te doen op rijpheid. Onze tomaten groeien alsof hun leven ervan afhangt. Onze paarse spitskolen zijn ook als kool gegroeid en zitten dus deze week in het pakket, evenals de volgende groenten en fruit (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • Klein groentepakket (2 personen):
    paarse spitskool, jonge prei, snijbiet, veldkomkommer en courgette
  • Middel groentepakket (3 personen):
    paarse spitskool, jonge prei, snijbiet, veldkomkommer, courgette en pastinaak
  • Groot groentepakket (4 personen):
    paarse spitskool, jonge prei, snijbiet, veldkomkommer, courgette en pastinaak
  • Fruittas middel:
    seizoensfruit, grapefruit, appels
  • Fruittas groot:
    seizoensfruit, grapefruit, appels

Onze tips voor deze week:

Courgette

Het is weer courgette-tijd! Een veelzijdige zomergroente, die in allerlei kleuren en vormen kan komen. Je kunt er een klassieke courgettesoep van maken, ze verwerken in een quiche, courgettes vullen met bonen of gehakt en in de oven gratineren, of ze in lange linten snijden en als vervanging van lasagnebladen gebruiken. Voor wie weer eens wat anders wil doen, kan het volgende recept gebruiken.

Courgettekoekjes

Uit het ‘Kookboek van het gelukkige buitenleven’:

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote, gewassen, ongeschilde courgettes, grof geraspt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 takjes verse tijm, blaadjes eraf gerist
  • 2 el peterselie, fijngehakt, houd hiervan 0,5 el apart voor garnering
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of geperst
  • 2 eieren, geklutst in ruime kom
  • 2 el bloem, gezeefd
  • 4 el Parmezaanse of oude kaas, geraspt
  • peper en zout
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat
  • olijfolie om in te bakken

Bereiding:

Doe de geraspte courgettes in een schone doek en strooi er een theelepel zout overheen. Knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Meng de courgetterasp door het geklutste ei en voeg de ui, peterselie, tijm, geraspte kaas, knoflook, nootmuskaat, peper en evt. zout naar smaak toe. Meng dit alles goed door elkaar. Roer tenslotte de bloem erdoor.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en schep hierin met een lepel kleine bergjes. Houd daarbij genoeg tussenruimte. Bak de koekjes enkele minuten op een laag of gemiddeld vuur aan beide zijden bruin, en herhaal dit tot het beslag op is. Serveer ze op een schaal en bestrooi met verse gehakte peterselie.