Deze week in onze pakketten - week 23

Intussen zijn er veel planten in onze nieuwe kas de grond in gegaan: paprika, komkommer, augurk, tomaat en meloen. Ons gras wordt flink gemaaid en ook de zeis wordt daarbij gebruikt, anders wordt het een oerwoud waar je niet meer doorheen komt. Na het zonnige weer en vervolgens de regenbuien zijn de paksoi, koolrabi en sla enorm gegroeid en ineens in grote getale te oogsten. Ook verschillende soorten kruiden hebben een groeispurt gemaakt. Bij de zachtfruitstruiken zijn verschillende soorten bessen te zien, die nu nog groen zijn en over een tijdje rood en een heerlijk zomerse traktatie. In de pakketten zit deze week:

 • Klein groentepakket (2 personen):
  bosui, koolrabi, andijvie, sla en bospeen
 • Middel groentepakket (3 personen):
  bosui, koolrabi, andijvie, sla, bospeen en Chinese kool
 • Groot groentepakket (4 personen):
  bosui, koolrabi, andijvie, sla, bospeen en Chinese kool
 • Fruittas middel:
  appel, aardbeien, banaan
 • Fruittas groot:
  appel, aardbeien, banaan

Onze tips voor deze week:

Bosui

Een groente die op veel manieren verwerkt kan worden, uiteraard in salades of als garnering bij een soep. Je kunt alles van de bosui in je maaltijd verwerken, ook het donkere groen is erg smakelijk. Nu het weer warmer wordt, komt menig barbecue weer aan te staan. Daarom ook de tip om de bosui eens anders te behandelen, en ‘m te grillen. Breng wat olie aan op de bosuien en gril ze zo’n 10 minuten, totdat er op alle kanten grilstrepen te zien zijn. Een beetje citroensap en zout erover, en klaar is kees. Dit geeft een heel andere smaak dan de frisse die je kent van de rauwe lente-ui.

Chinese kool

Okonomiyaki – zoek dit maar eens op. Het zijn een soort van koolpannenkoekjes die men in Japan maakt. Het betekent: zoals jij wilt. Er zijn veel recepten van in de omloop, vaak met spitskool, maar ook Chinese kool is een perfect ingrediënt voor dit gerecht. Wat ook erg lekker is, is om de kool samen met flink wat knoflook, kerriepoeder en gehakt te mengen en daarbij rijst te serveren. Eventueel nog wat bosui als garnering toevoegen. Tot slot is het ook bijzonder smakelijk om Chinese kool door een risotto te verwerken, en er aan het einde wat blaadjes salie doorheen te versnipperen.

Bospeen

Anti-verspiltip: indien de peen met loof en al komt; gooi het loof niet weg! Het is bijzonder smakelijk en de smaak is een beetje te vergelijken met peterselie. Je kunt het op het eind toevoegen aan een soep, salade of ander gerecht. Voor wie wat meer tijd beschikbaar heeft; je kunt er zelfs heerlijke pesto van maken. Gebruik puur wortelloof of meng het met basilicum. Teveel gemaakt? Je kunt het gemakkelijk invriezen in een ijsblokjesvorm, en de pestoblokjes vervolgens in een bakje in de vriezer bewaren, zodat je er telkens een beetje van kunt gebruiken. Optimaal gebruik van de hele groente!