Onze sla groeit fantastisch en nieuwe slaplantjes zijn gezaaid, zodat er over een tijdje weer nieuwe kroppen geoogst kunnen worden. Je kunt sla en andere bladgroenten lang bewaren door ze nat of in een natte doek in de koelkast te bewaren. Ook rabarber kan sinds een tijdje worden geoogst, die zit deze week in de fruittassen. Onze bonenplanten worden steeds groter, de aardbeienplanten bereiden zich voor op het vruchtdragen, en helaas worden onze aangeplante zonnebloemen iedere keer opnieuw opgegeten door slakken of andere liefhebbers. Ook de kleine beestjes hebben voedingsstoffen nodig – en gelukkig blijft er bij ons meestal een mooie balans tussen wat zij eten, en wat wij eten. Deze week in het pakket:
Onze tips voor deze week:
De bosbiet staat ook bekend als zomerbiet en heeft een zoetere en frissere smaak dan de winterse variant. De bietjes zijn zowel gekookt als rauw smakelijk. Het blad is ook te eten in een salade of gewoon op je boterham met kaas. Je kunt ook eens wat anders doen en er bietensap van maken, of een bietje aan een smoothie toe te voegen voor een mooie rode kleur.
Een bekende groente die u op veel manieren kunt klaarmaken. Veel mensen kennen alleen de voorgekookte bieten, maar de verse biet smaakt zoveel knapperiger en lekkerder. Je kunt er soep van maken (borsjtsj), of de biet roosteren en verwerken in een salade met geitenkaas en balsamico. Bietenpuree is heerlijk, en bietenchips maken is ook een leuke optie. Mocht u op een later moment van de bieten willen genieten, dan kunt u ze ook inmaken. Het recept daarvoor vindt u hieronder terug bij het overzicht van vorige groente- en fruitpakketten, bij week 13.
Uit het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall
Ingrediënten (voor 4 personen):
Schil de koolrabi en snijd er met een dunschiller of kaasschaaf dunne plakjes van. Verdeel de plakjes over vier borden of een grote platte schaal, waarbij je ze overlapt, zodat ze bijna de hele schaal bedekken.
Schaaf er met de dunschiller of kaasschaaf wat geitenkaas overheen. Je hoeft niet alle koolrabi met kaas te bedekken: 4 of 5 schaafsels per bord is genoeg.
Strooi er de tijm over, knijp er wat citroensap overheen en sprenkel er wat olie over. Breng op smaak met zout en peper en dien op.
Uit het boek Vegalicious van Alice Hart.
Ingrediënten voor 6 broodjes (of 1 groot brood):
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een bakplaat in met olie of leg er bakpapier op.
Meng de pastinaak, het meel, de rozemarijn en het zout in een grote kom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Schenk de losgeklopte eieren en de melk in het kuiltje. Meng de ingrediënten met een mes snel door elkaar tot een grof deeg (let erop dat je het niet teveel bewerkt). Verdeel het deeg in zessen en maak 6 deegballen. Kerf de bovenkant in met een scherp mes en druk in elk broodje een takje rozemarijn. Besprenkel met wat olie.
Zet ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven, tot de broodjes bruin worden. Laat eventueel op een rooster afkoelen, maar vergeet niet dat deze broodjes warm het lekkerst zijn. Serveer bijvoorbeeld bij een (bieten)soep.
Deel deze pagina op social media
Wittenburgstraat 11
6901 AN Zevenaar
moc.reanevessiuh@ofni
Als u hier uw gegevens invult, houden we u een aantal keer per jaar op de hoogte middels onze LandGoed info.