Op onze moestuin Deelhoven is het nieuwe irrigatiesysteem in gebruik. Dit zogenaamde drip-irrigatiesysteem brengt het grondwater van 7 meter diepte direct bij de plant, met minimale verdamping. Telkens valt er een kleine druppel in de aarde. Een duurzaam onderdeel van onze gezonde voedselproductie. De huidige droogte laat onmiskenbaar het belang zien van bewust omgaan met water. Ook op de grote Tuinderij aan de Babberichseweg gaan we deze manier van irrigatie toepassen. Deze week in de pakketten:
Onze tips voor deze week:
Uit de Groentebijbel van Mari Maris: “Wij kennen vooral de ronde, rode variant, maar er zijn ook rood-witte, witte, gele en zelfs roze en donkerpaarse radijsjes. Ze zijn er van rond tot puntig tot langwerpig, groot en zwart – de laatste noemen we rammenas. Grote witte rammenas noemen we rettich, terwijl de kleinere, lange witte variant ijspegel heet, en zijn Japanse broertje daikon. Tip van de week: alle recepten waarin je radijs gebruikt, kun je ook rammenas, rettich, daikon en ijspegel gebruiken.”
Deze week vind je radijs in het pakket. Radijzen bewaar je in een papieren zak of een vochtige doek op een koele plaats. Snijd dan wel het loof eraf, dat onttrekt vocht aan de knolletjes. Het loof is ook eetbaar, bijvoorbeeld in salade of soep. Je kunt het verwerken zoals raapsteeltjes.
Deze week een recept uit het boek ‘Uit de oven van Van Boven’ van Yvette van Boven: geroosterde radijsjes. Over het recept schrijft zij: “Radijsjes zijn vrolijke krootjes die ik graag rauw eet, gedoopt in zachte boerenboter en dan even door (kruiden)zoutflakes gehaald. Voor bij de borrel of een picknick. Het is minder bekend om ze te grillen, maar waarom zou u dat laten? Het zijn immers knolletjes en knolletjes kunnen de oven in. Was het loof goed, dat kunt u ook eten. Alles weggooien zou zonde zijn. Door het bakken worden de radijzen iets zachter van smaak, waardoor ze ineens perfect passen bij gebraden kip, big of vis. Wie wil dat nou niet serveren?”
Ingrediënten (voor 4 personen):
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd van de twee bossen radijs het loof af, bewaar de helft en was het goed. Snijd het loof grof.
2. Was de radijsjes ook en halveer ze. Verdeel ze over de bakplaat, druppel er wat olijfolie over, besprenkel met wat zoutflakes en versgemalen peper. Hussel alles goed. Bak ze ongeveer 20 minuten, tot ze net gaar zijn. Schep ze halverwege de baktijd even om.
3. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter bruint, ongeveer 5 minuten.
4. Roer het citroensap erdoor, van het vuur af, en giet het over de gebakken radijzen.
5. Schep de repen loof er nu ook door en dien ze op.
Uit het boek ‘Supersalades’.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Zo maak je het:
Snijd de uiteinden van de paksoi en snijd de bladeren doormidden. Stoom ze 2 minuten tot ze net slap worden.
Verhit een steelpannetje tot het heel heet is, doe de pindaolie erin en beweeg de pan zodat deze overal met olie bedekt is. Doe de gember en knoflook erin en roerbak 1 minuut. Voeg de suiker toe met de sesamolie en citroensap en laat alles heet worden.
Schik de paksoi op een dienschaal en schenk de hete dressing eroverheen. Voeg naar smaak zout en peper toe en strooi er ten slotte sesamzaadjes overheen.
Deel deze pagina op social media
Wittenburgstraat 11
6901 AN Zevenaar
moc.reanevessiuh@ofni
Als u hier uw gegevens invult, houden we u een aantal keer per jaar op de hoogte middels onze LandGoed info.