Deze week in onze pakketten - week 20

Deze week wordt er druk gewied in de moestuin. Dat is een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden; daarmee zorgen we ervoor dat de gewenste planten genoeg groeiruimte hebben. We vinden het ook belangrijk om selectief te wieden: sommige ‘onkruiden’ blijven staan omdat ze niemand in de weg zitten en straks prachtig in bloei staan. Dat is weer belangrijk voor allerlei insecten. Deze week worden de tomatenplanten goed opgepot en in de tomatenkas gezet, waar ze in alle warmte kunnen gaan werken aan het maken van tomaten. Uiteraard werkt deze kas op pure zonkracht; de temperaturen lopen goed op en daar houden planten zoals tomaten van. In de pakketten zit deze week:

 • Klein groentepakket (2 personen):
  pastinaak, spitskool, koolrabi, bloemkool en zoete aardappel
 • Middel groentepakket (3 personen):
  pastinaak, spitskool, koolrabi, bloemkool, zoete aardappel en venkel
 • Groot groentepakket (4 personen):
  pastinaak, spitskool, koolrabi, bloemkool, zoete aardappel en venkel
 • Fruittas middel:
  appels (Natyra), mandarijn, (pers)sinaasappels (Salustiana)
 • Fruittas groot:
  appels (Natyra), mandarijn, (pers)sinaasappels (Salustiana)

Onze tips voor deze week:

Salustiana

Evenals vorige week: een sinaasappel die ook goed als perssinaasappel te gebruiken is.

Bloemkool

Een oude bekende. Lekker om rauw als tussendoortje te eten, of om in een salade te verwerken. Helemaal hip is natuurlijk ook het maken van bloemkoolrijst, door de roosjes kort in de blender of keukenmachine klein te maken. Je kunt het dan als rijst gebruiken, als crunch in een salade of er een pizzabodem mee maken. Een bloemkool kun je ook in z’n geheel in de oven braden.

Koolrabi

Een fris en knapperig voorjaarsknolletje. De smaak is als een mild, licht zoetig radijsje en hij is rijk aan vitamine C en kalium. Rauw is hij heerlijk in een salade, bijvoorbeeld in dunne streepjes gesneden samen met appel, geitenkaas en een vinaigrette. Je kunt er ook een gratin van maken of de koolrabi in de oven roosteren met bijvoorbeeld wortelen, bieten, knoflook, zoete aardappel en tijm. Ook lekker rauw als tussendoortje. Variaties te over. Deze week een verrassend recept met de koolrabi in de hoofdrol.

Koolrabitaartje met geitenkaas en appel

De basis van dit gerecht is koolrabi. Gecombineerd met de appeltjes en rozemarijn vormt dit een mooi zoet-pittig torentje. Ziet er nog prachtig uit ook!

Ingrediënten:


 • 4 koolrabi’s

 • 4 appels

 • 300 gram verse geitenkaas
 • 
4 takjes rozemarijn

 • 100 gram walnoten

 • 300 gram rijst

 • 40 gram roomboter
 • 
40 gram witte basterdsuiker
 • 
zout en peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
2. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
3. Schil de koolrabi’s en snijd ze elk in 6 gelijke plakjes. Kook de koolrabi 7 min. in water met zout. Giet af en laat afkoelen.
4. Hak de walnoten grof. Ris de takjes van de rozemarijn en snipper ze fijn. Brokkel de geitenkaas boven een kom en meng met de boter, 3/4 van de rozemarijn en walnoten. Breng op smaak met peper en zout.
5. Verwijder het klokhuis van de appels met de appelboor en snijd de appels in 10 dunne plakken.
6. Leg de 4 grootste plakken koolrabi op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met peper en zout en verdeel er 1 flinke eetlepel van het geitenkaasmengsel over. Dek elke plak koolrabi af met 2 plakken appel en leg hierop weer 1 plak koolrabi, peper en zout en geitenkaas. Vervolg met 2 plakken appel, 1 plak koolrabi, peper en zout, geitenkaas en 1 plak appel.
7. Bestrooi met de basterdsuiker en bak in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
8. Garneer met wat verse rozemarijn en serveer met de rijst.