Een weekend oogsten en genieten

Open moestuindag en zelfoogstdag bij Landgoed Huis Sevenaer.

de Liemers Helemaal Goed! Courant 13-10-21

ZEVENAAR – Landgoed Huis Sevenaer organiseert op zondag 17 oktober een Open Moestuindag met als thema ‘Oogsten en Genieten’. De open dag is niet alleen de afsluiting van het groeiseizoen, maar ook de afsluiting van de Oogst-Tour.

“Dit jaar hebben we voor het thema ‘Oogsten en Genieten’ gekozen. Oktober is de oogstmaand en hierna is de overgang naar de wintertijd”, vertelt Jeroen Peters, manager van de tuinbouw op het Landgoed. “Tijdens de open dag willen we mensen kennis laten maken met het Landgoed, de visie van de Jonkheer en de oogst.” De Open Moestuindag vindt plaats in Deelhoven, de historische moestuin van het Landgoed. “In Deelhoven vindt wekelijks de verkoop van groente en fruit plaats, maar na de open dag verhuist de wekelijkse verkoop gedurende de winterperiode weer naar het koetshuis op het Landgoed.

Proeven

Tijdens de open dag kan je als bezoeker, naast het oogsten, ook proeven en genieten. Jeroen: “Er komt een proeverij met kleine gerechten, die ter plaatse klaargemaakt worden. Van deze gerechten zijn de recepten ook beschikbaar, zodat je thuis aan de slag kan met de geuren en kleuren van de producten.” Naast de proeverij, kan je ‘blind’ proeven en het gewicht raden van een pompoen. In de verkoopkraam is de oogst te koop en er is biologische courgettesoep te koop.

Moestuinpraatje

Naast de smaak en het proeven, wordt er aandacht besteed aan de kleur, geur en vorm van verschillende gewassen. “De moestuinbaas houdt op diverse momenten een ‘moestuinpraatje’. Hierin staan de werkwijze en visie van Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer centraal, maar ook de samenwerking van het Landgoed met de natuur”, vertelt Jeroen. “Daarnaast vertellen we graag over het verbouwen van wat je eet en delen
we kennis over hoe een product groeit. Zo kan je alles als bezoeker niet alleen proeven, maar ook beleven.”

Eet-Lokaal

In het teken van de Open Moestuindag serveert restaurant Eet-Lokaal een speciaal driegangen Huis Sevenaer menu. “Dit menu bestaat uit zoveel mogelijk producten die van het Landgoed afkomstig zijn. Een aanrader om de belevenissen van de dag mee af te sluiten.”

Oogst-Tour

In samenwerking met collega-tuinders De Horsterhof in Duiven en Stadsboerin in Doetinchem is de Oogst-Tour georganiseerd. De eerste drie weekenden van oktober gaat de tour langs deze lokale bedrijven om deze af te sluiten op het Landgoed.

Naast de open dag op zondag 17 oktober, is er zaterdag 16 oktober een zelfoogstdag bij de tuinderij van het Landgoed. Deze dag kan men zelf producten oogsten en staat er warme soep klaar. Oftewel, een weekend vol oogsten en genieten! De zelfoogstdag bij de tuinderij aan de Babberichseweg is van 11.00 tot 15.00 uur en de Open Moestuindag in Deelhoven is geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Gerelateerde berichten

Huis Sevenaer winter

LandGoed Info – nov ’23

Er staat weer veel te gebeuren op het landgoed dit jaar. Met deze LandGoed Info houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Tuinderij Landgoed Huis Sevenaer

LandGoed Info – aug ’23

Er staat weer veel te gebeuren op het landgoed dit jaar. Met deze LandGoed Info houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Mc cormick W9

De zware trekker van de jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer

In 1947 werd de Jonkheer van Nispen eigenaar van huis Sevenaer en was daarom die tijd ook op zoek naar een trekker waarmee hij zijn landerijen kon bewerken. Hij reisde af naar Den Haag naar het rijksbureau voor metalen waar trekkers te koop zouden zijn.