47 jaar ploeteren voor idealen van de jonkheer, Joyce is er nooit mee gestopt

De Gelderlander, Karin Mulder 26-05-19

ZEVENAAR – Woensdag is het honderd jaar geleden dat jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer werd geboren. Hij kweekte én verkocht als een van de eersten bewust onbespoten groenten. En vocht voor behoud van zijn landgoed.

Op een mooie lentedag in 1972 wandelt een jonge vrouw de oprijlaan van landgoed Huys Sevenaer op. De vrouw is Joyce van Katwijk, dan amper 20 jaar. Ze heeft een sollicitatiegesprek met jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Joyce zoekt een zomerbaantje in de biologische landbouw.

Per toeval bij de jonkheer terecht gekomen

Joyce van Katwijk heeft nog nooit van Zevenaar gehoord. Ze komt uit Canada en is nog maar kort in Nederland. De jonge Joyce zou gaan werken in een verpleeg-huis in Vlaardingen. Maar als ze zich daar meldt, weten ze niets van haar komst. Nederlands spreekt ze niet. Ze is geïnteresseerd in voeding en diëtiek. In een ziekenhuis in de Achterhoek vindt ze voor een jaar een betrekking in die richting. Via via hoort ze over de theorieën van jonkheer Van Nispen van Sevenaer. ,,Op 29 mei kon ik terecht voor een interview bij de jonkheer.”

Als Joyce die dag in 1972 aanbelt bij Huys Sevenaer, is het een drukte van belang. Ze is wat verbaasd, want haar sollicitatie blijkt niet op een doorsnee boerderij, zoals ze dacht. Ze is op een kasteelboerderij. De vrouw die de deur van het statige pand voor haar opent, zegt dat ze beter een andere keer terug kan komen. De jonkheer viert zijn verjaardag, vandaar. Toch gaat hij diezelfde dag met haar in gesprek. Joyce kan aan de slag op het landgoed. Ze zou er nooit meer weggaan.

"Ik bewonderde hem om zijn ideeën. We hadden veel gesprekken over de verantwoor­ding van de mens."

— Joyce van Katwijk

47 jaar later: feest om de 100ste geboortedag van de jonkheer

Precies 47 jaar later herdenkt Zevenaar de 100ste geboortedag van de jonkheer (1919-2012). Joyce, inmiddels 67 jaar, ziet op tegen het feest, woensdag. Van drukte houdt ze niet. Liever bekommert zij zich om de dieren. Ze houdt vooral van de koeien, een kudde van 34 piemontesen. ,,Ze hebben allemaal een eigen karakter.”

Zeker: de koeien eindigen in het slachthuis. Goed mogelijk dat gasten van restaurant Eet Lokaal, naast Huys Sevenaer, biefstuk van de piemontesen van het landgoed voorgeschoteld krijgen. Zielig? ,,Je moet met respect met het dier omgaan”, vindt Joyce. ,,En het met eerbied verzorgen. Als je geen vlees eet, kunnen tekorten ontstaan. Iedereen heeft een andere fysiologie. Veel supplementen worden niet goed door het lichaam opgenomen. Bovendien: wat voor energie kost het om die supplementen te produceren? Welke milieubelasting geeft dat?”

"Het was ploeteren op de boerderij, het werk was nooit af."

— Joyce van Katwijk

Groente verbouwen zonder bestrijdingsmiddelen

Joyce en de jonkheer werkten iedere dag op het land. Ze verbouwden groenten zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. ,,Je kunt zeggen dat de jonkheer in de jaren zestig de eerste biologische winkel in de regio opende. Hij was een pionier”, blikt Joyce terug. Ze hield van zijn humor, van zijn snelle geest. ,,Ik bewonderde hem om zijn ideeën. We hadden veel gesprekken over de verantwoording van de mens voor de natuur. De jonkheer was zijn tijd ver vooruit.”

Makkelijk was het leven op de biologische kasteelboerderij niet. ,,Het was ploeteren”, blikt Joyce terug. ,,Het werk was nooit af.” Toen gemeente en provincie een groot deel van de grond opeisten, ontbrandde een jarenlange juridische strijd. Dat kostte de jonkheer veel geld. Het landgoed raakte in verval.

Stichting Behoud Huis Sevenaer

Het telt nu nog 45 hectare aaneengesloten grond. Plus drie kavels in Oud-Zevenaar, bij Duiven en de Zweekhorst. ,,De helft van de grond zijn we kwijt”, verzucht Joyce. Ze houdt haar hart vast voor de toekomst. De nieuwe wijk op het naastgelegen terrein van voormalige sigarettenfabriek British American Tobacco (BAT) zal de rust verstoren, vreest ze.

Stichting Behoud Huis Sevenaer heeft inmiddels een businessplan voor het landgoed, inclusief de 23 monumenten op de grond. Kasteelboerderij landgoed Huis Sevenaer moet een ecologisch kennis- en ontmoetingscentrum worden. Het is de bedoeling het Hooge Huis te gaan gebruiken voor bewoning, bijeenkomsten, seminars en lezingen. En, in de geest van wijlen de jonkheer, als discussieplatform over toekomstige voedselproductie. Daar is minimaal 7 miljoen euro voor nodig.